|
|
|
... lehúzzuk a héját és feldaraboljuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük.
3. A kuktát kihűtjük, kivesszük a pacalt, és ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk.
4. Az olajat egy nagyobb lábasban felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, kevergetve megpirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. egy dl vízzel. Hozzáadjuk a pacalt, a fokhagymát, sózzuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... paradicsomot, az apróra metélt erőspaprikát, 1 tk sót, a koriandert. Mikor felforrt, beleteszem a kukoricát és puhulásig (kb. 10 perc) főzöm. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a spagettit és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt “fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mély tálba teszem. Az asztalra teszem a kifőtt tésztát é... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... olívaolajjal, sóval, reszelt parmezánnal összekeverjük.) A darált húst több adagra osztjuk, mindegyik közepébe ricottás masszát töltünk, és gombóccá formázzuk, majd kisütjük. A mártáshoz olajat hevítünk, megpirítjuk benne a salottát, hozzáadjuk a felkockázott zellert, sárgarépát, a fokhagymát, 4 percig együtt pároljuk. Hozzákeverjük a felkockázott paradicsomot, és 15 percig főzzük... |
|
|
|
|
|
|
|
... húsleves (leveskockából)
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál liszt
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
őrölt bors
só
ELKÉSZÍTÉS
Serpenyőben olajat forrósítunk, kevergetve átpirítjuk benne a felkarikázott hagymát, majd lefedve hagyjuk fonnyadni, de ne barnuljon meg.
Közben vizet forralunk, és puhára főzzük benne a kockákra vágott ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... mártáshoz a mazsolát.
A pulykahúst tenyérnyi, vékony szeletekre vágom, aztán a szeleteket megsózom és megborsozom. Egy nagy serpenyőben összeolvasztok 1 evőkanál vajat és ugyanennyi olajat, majd amikor már nagyon meleg, oldalanként 1/2-1/2 perc alatt elősütöm benne a hússzeleteket: nem teljesen sütöm meg őket, hanem csak annyira, hogy a felületük kifehéredjen. Aztán kiszedem... |
|
|
|
|
|
|
|
... levágom, felkarikázom őket kb. egy centisre, alaposan besózom mindegyik oldalukat, 20 percig állni hagyom, majd felitatom a kieresztett levét.
Indul az egyik gázrózsa: 2 ek. olajat felforrósítok, mehet bele a zúzott fokhagyma.
Ha sercent egyet, követheti a hús.
Amikor megbarnult, felöntöm a vörösborral, majd 5 perc után hozzáöntöm a paradicsomot. Alacsonyab... |
|
|
|
|
|
|
|
... végét levágom, felkarikázom őket kb. egy centisre, alaposan besózom mindegyik oldalukat, 20 percig állni hagyom, majd felitatom a kieresztett levét.
Indul az egyik gázrózsa: 2 ek. olajat felforrósítok, mehet bele a zúzott fokhagyma.
Ha sercent egyet, követheti a hús.
Amikor megbarnult, felöntöm a vörösborral, majd 5 perc után hozzáöntöm a paradicsomot. Alacson... |
|
|
|
|
|
|
|
... paradicsomot lecsepegtet jük, szárazra töröljük, és vékony csíkokra daraboljuk. A hagymát, valamint a fokhagymát megtisztítjuk, és egészen apróra daráljuk. Egy serpenyőben felfor rósítjuk az olajat, ebbe belehelyezzük az előkészített hozzávalókat, majd a zöldségeket rövid ideig pároljuk, felöntjük az erőleves felével, és körülbelül öt percig főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Elkés... |
|
|
|
|
|
|
|
... kevéssé sikerült hust is helyre lehet hozni.
Tatár-mártás.
Négy tojás sárgáját nyersen tegyük tálba, és folytonos kavarás közben cseppenként adjunk hozzá 4 kanál finom tábla-olajat; egy órai keverés után, ha jó habos, tegyünk bele 4 evő kanál franczia mustárt és fél pohár langyos meleg ászpikot, (finom kocsonya-lé) és egy kávéskanál czukorport is keverjünk közé. Ez... |
|
|
|
|
|
|
|
... só
- őrölt fehér bors
- 1 csokor finomra vágott petrezselyem
A pulykamellet és a megmosott, megtisztított gombát vékony csíkokra vágjuk. Mélyebb serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a húst félpuhára sütjük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a gombát, és együtt készre pirítjuk.
A tisztított, vékony karikákra szeletelt póréhagymát hozzátesszük, felöntjük a r... |
|
|
|
|
|
|
|
... apróra. 2 evőkanál vízben keverjük el a kukoricalisztet. Csontozzuk ki a csirkehúst, szeleteljük fel 6 X 2 cm-es csíkokra.
Egy tányérban keverjük össze a sót, a borsot és 1,5 evokanál olajat. Forgassuk bele a húscsíkokat. Csöpögtessük le a gombát, majd vágjuk négyfelé.
A maradék olajat hevítsük fel a serpenyőben, élénk tűzön süssük ki a húst, emeljük ki, tartsuk melegen.... |
|
|
|
|
|
|
|
... töltjük, és másnapig érleljük. Ismét felforraljuk, és további 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni. A leszűrt fokhagymagerezdeket apró üvegekbe töltjük, felöntjük a páclével, végül egy-egy evőkanál olajat csorgatunk a tetejére. Szorosan légmentesen lekötjük, és hűvös, sötét helyen tároljuk.
Savanyú görögdinnye.
Éretlen, apró görögdinnye tetszés szerinti mennyiség... |
|
|
|
|
|
|
|
... szilvát megmossuk, kimagozzuk. A kolbászt hideg vízzel leöblítjük, lehúzzuk a bőrét, és a húsát felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
Elkészítés: Nagyobb lábasban az olajat felmelegítjük, beletesszük a hagymát, üvegesre pirítjuk, majd meghintjük a pirospaprikával, és kb. 1,5 l vízzel, felöntjük. A káposztát beletesszük a hagymás lébe, megsózzuk, borsozzuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselyem
Elkészítés:
A pulykamellet és a megmosott, megtisztított gombát vékony csíkokra vágjuk. Mélyebb serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a húst félpuhára sütjük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a gombát, és együtt készre pirítjuk.
A tisztított, vékony karikákra ... |
|
|
|
|
|
|
|
... lereszelve
olívaolaj
só
frissen őrölt bors
A husikockákat sózzuk, borsozzuk, beletesszük egy nejlonzacskóba, ráöntjük a citromlevet, a fokhagymapépet, megszórjuk kakukkfűvel és kevés olajat öntünk rá. Jól összedolgozzuk az egészet, hogy mindenhol érjék az ízek és betesszük a hűtőbe. Néhány óra elteltével (persze lehet egész éjszak... |
|
|
|
|
|
|
|
... húsos-rizses-tejfeles keveréket. Sózott krumpli karikák következnek, amelyeket hagyma karikákkal fedünk be.
Ráterítjük a párolt gombát és végül befedjük a paradicsom karikákkal. Kevés étolajat öntünk a tetejére, lefóliázzuk és a már ismert módon megsütjük.
A sajt és a krumpli a fő alkotórésze a követke... |
|
|
|
|
|
|
|
... csipet sóval ízesítjük. Tegyük félre kihűlni!
2. Közben készítsük el a paradicsommártást! Vágjuk össze a három nagyobb fej hagymát apró kockákra. A fazékba tegyük bele az olíva olajat, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük üvegesre kislángon. Ha már elég üveges, húzzuk félre és adjunk hozzá 1 evőkanál pirospaprikát, a paradicsomlevet, ½ liter v... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy csipet sóval ízesítjük. Tegyük félre kihűlni!
Közben készítsük el a paradicsommártást! Vágjuk össze a három nagyobb fej hagymát apró kockákra. A fazékba tegyük bele az olíva olajat, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük üvegesre kislángon. Ha már elég üveges, húzzuk félre és adjunk hozzá 1 evőkanál pirospaprikát, a paradicsomlevet, ½ liter ... |
|
|
|
|
|
|
|
... hűtjük.
A kihűlt tésztalapra rákenjük a túrókrémet, majd a langyos zselét. Hűtőbe teszük, hogy megdermedjen a zselé és a krém.
Tanácsok: Az eredeti Mirinda recept tésztájába olajat (1 dl) is kell rakni. Mivel én ezt kihagytam, egy kicsit szárazabb lett. Esetleg ha valaki ezt nem szeretné, tehet bele 1-2 kanálnyi olívát.
Bolero helyett lehet Norbis italpo... |
|
|
|
|
|
|
|
... IZBOMBA FOKHAGYMÁS
2,5 dl tejföl
4 tojás
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A hosszúmetéltet sózott forrásban lévő vizben kifőzzük, és leszűrjük. Az olajat felforrósitjuk megpiritjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk a darált sonkát. 4-5 percet tovább piritjuk, majd felöntjük a kockázott paradicsom konzervvel. Ha felforrt belem... |
|
|
|
|
|